GLYCYRRHIZA GLABRA L. O’SIMLIGINING URUG’ UNUVCHANLIGI - Xurramov , O.G’.; Tolipova , M.J. (SAMBHRAM XABARNOMASI, 2024)
Annotatsiya: Ushbu maqolada ko’p tomanlama foydali bo’lgan dorivor o’simlik Tuksiz shirinmiyaning biologik xususiyatlaridan biri bo’lgan urug’ unuvchanligi o’rganilgan. Ko’pchilik dukkakdoshlar oilasi vakillarida urug’ po’sti qalin bo’lib, unuvchanlik juda past bo’lganligini tufayli turli vositalar orqali o’simlik urug’ unuvchanligini oshirish muhim sanaladi. O’simlik urug’larining unuvchanligiga skarifikatsiya usullarining ta’siri aniqlandi. Olingan natijalar tahlil qilindi va tegishli xulosalar berildi. Aннотация: В данной статье изучается всхожесть семян, которая является одним из биологических свойств лекарственного растения, полезного во многих отношениях. В связи с тем, что большинство представителей семейства бобовых имеют толстую семенную кожуру и плодовитость очень низкую, важно различными способами повышать семенную плодовитость растений. Определено влияние методов скарификации на всхожесть семян растений. Полученные результаты были проанализированы и сделаны соответствующие выводы. Annotation: In this article, seed germination, which is one of the biological properties of a medicinal plant that is useful in many ways, is studied. Due to the fact that most members of the leguminous family have a thick seed coat and the fertility is very low, it is important to increase the plant seed fertility through various means. The effect of scarification methods on the germination of plant seeds was determined. The obtained results were analyzed and relevant conclusions were given.